1. PROCEDURA DE SCHIMBARE A LENJERIEI PERIODICITATE

1.1 SCHIMBAREA LENJERIEI DE PAT NEOCUPAT (FARA PACIENT)

1.2 SCHIMBAREA LENJERIEI PATULUI CU PACIENT IMOBILIZAT

1.3 SCHIMBAREA LENJERIEI DE CORP IN CAZUL PACIENTULUI IMOBILIZAT

2. TOALETA GENERALA A PACIENTILOR

3. INGRIJIREA OCHILOR

4. INGRIJIREA MUCOASEI NAZALE

5. INGRIJIREA URECHILOR

6. INGRIJIREA CAVITATII BUCALE

7. INGRIJIREA UNGHIILOR

8. INGRIJIREA PARULUI

9. INGRIJIREA REGIUNII ANO-GENITALE

10. OBSERVAREA POZIŢIEI BOLNAVULUI

11. MOBILIZAREA PACIENTULUI

12.BIBLIOGRAFIE

TESTE

 

Raspunsul corect la fiecare întrebare este unul singur.

 

1. Gradul de umplere a sacului nu trebuie să depăşească:

a.         jumătate din volumul său

b.         30 kg

c.         ¾ din volum

2. Ce se înţelege prin dezinfecţie:

a. îndepărtarea microorganismelor de pe suprafeţe şi obiecte, odată cu îndepărtarea prafului şi substanţelor organice

b. distrugerea în proporţie de 99,9% a formelor vegetative a microorganismelor cu excepţia sporilor bacterieni

c. distrugerea tuturor microorganismelor inclusiv a formelor sporulate

3. Regimul alimentar recomandat unei persoane cu constipaţie cronică include:

a. alimente cu conţinut scăzut în fibre vegetale

b. alimente cu conţinut crescut în fibre vegetale

c. alimente ce conţin grăsimi şi făinoase

4. Scopul aplicării Precauţiunilor Universale este:

a. prevenirea transmiterii infecţiilor cu cale de transmitere sanguină, la locul de muncă al personalului.

b. prevenirea transmiterii infecţiilor cu cale de transmitere digestivă

c. prevenirea infecţiilor cu cale de transmitere sanguină

5.Care este atitudinea de urgenţă în cazul expunerii profesionale cu produse biologice prin înţepare/tăietură:

a. se iau imediat medicamente antibiotice

b. spălarea la jet de apă curentă timp de 5 minute şi aplicarea de antiseptice, dezinfectante

c. introducerea tegumentului în antiseptic

6. Dreptul la confidenţialitate al pacientului înseamnă:

a. informaţiile primite de la pacient nu vor fi dezvăluite nici unei alte persoane

b. informaţiile primite de la pacient pot fi dezvăluite membrilor familiei acetuia

c. informaţiile primite de la pacient pot fi  dezvăluite autorităţilor dacă reprezintă o ameninţare directă la binele societăţii

7. Dezinfecţia veselei bolnavilor din oficii se face:

a. prin imersia completă a veselei în recipientul cu soluţia clorigenă dezinfectantă, proaspăt preparată (zilnic) pentru un interval de 15 minute ( 1 tb. Clorom la 10 litri apă)

b. trecerea prin soluţie de Cloramină

c. Imersia în soluţie Cloramină pentru un interval de 2 minute

8. Produsele alimentare ambalate vor fi depozitate:

a. împreună cu vesela

b. separat de obiectele de inventar, ambalaje goale, substanţe pentru curăţenie şi dezinfecţie

c. în galantare lângă o sursă de căldură

9. Anxietatea se defineşte ca fiind:

a. teama faţă de un pericol iminent pe care nu-l poate preciza

b. teama faţă de un pericol bine precizat

c. disconfortul legat de nesatisfacerea unei dorinţe

10. Se vor folosi numai ouă:

a. pentru asigurarea unui regim alimentar adecvat cerinţelor pacienţilor

b. cu coajă intactă, spălate şi dezinfectate înainte de spargere, folosirea ouălor de raţă în această categorie este interzisă

c. fără a se folosi în acelaşi timp şi alte proteine

11. Nu este permisă:

a. folosirea şerveţelelor de hîrtie la masă

b. încorporarea în preparate a grăsimilor folosite la prăjire

c. folosirea apei la ştergerea suprafeţelor de utilizat

12. Înainte de a începe baia pe regiuni, asistenta va colecta date cu privire la:

a. starea pacientului – puls, tensiune, respiraţie ce mobilizare i se permite în ziua respectivă, dacă se poate spăla singur, pe care parte a corpului

b. ce parte a corpului are voie să fie făcută toaleta

c. dacă se pot spăla singuri sau nu

13. În caz de înţepare sau tăiere accidentală cu obiecte potenţial infectate:

a. anunţarea asistentei, dezinfectarea locului de accidentare, administrarea de antibiotice

b. este interzisă sângerarea deoarece se pot creea microleziuni ce pot accelera difuziunea virusului

c. se va evalua riscul de infectare şi se va face toaleta plăgii

14. Dezinfecţia materialului de curăţenie utilizat în secţiile/compartimentele cu risc crescut se face de rutină:

a. o dată la 3 ore

b. la sfârşitul activităţii (după fiecare utilizare)

c. în fiecare zi

15. Dezinfecţia materialului de curăţenie utilizat în spaţiile fără risc se face cel puţin:

a. o dată pe zi

b. o dată pe săptămână

c. o dată pe lună

16. Lenjeria murdară cu fecale, puroi sau sânge va fi înmuiată:

a. în soluţii dezinfectante la rece, de preferinţă soluţie de cloramină 2-3% timp de 2—3 ore

b. în soluţii bazate pe alcool

c. în soluţii dezinfectante calde timp de 2-3 ore                                                                    

17. Dacă un pacient a stat jumătate de oră într-un pat de spital şi nu a pătat sau murdărit patul lenjeria de pat:

a. nu este necesar a fi schimbată

b. trebuie obligatoriu să fie schimbată

c. trebuie schimbată dacă pacientul a stat cel puţin  2 ore în pat

18. Spălarea se realizează prin:

a. folosirea de dezinfectanţi

b. folosirea de apă caldă şi substanţe tensioactive

c. folosirea de apă caldă

19. Curăţenia prin aspirare este recomandabilă numai cu:

a. mături şi mopuri

b. aspiratoare

c.aspiratoare cu proces umed, a căror construcţie permite curăţarea şi dezinfecţia lor şi menţinerea uscată după utilizare

20. Aplicarea corectă a metodelor de curăţenie a suprafeţelor, obiectelor şi echipamentelor poate realiza o decontaminare de:

a. 95-98%, foarte apropiată de cea obţinută prin dezinfecţie

b. 10 %

c. 50%

 

 

BAREM DE CORECTARE

1.c               

2.b

3.b

4.a

5.b

11.b

12.a

13.b

14.b

15.b

16.a

17.b

6.c

7.a

8.b

9.a

10.b

18.b

19.c

20.a

 

Furnizor autorizat de formare profesionala

2014 logo-mmfpspv-gov

anc inceput

Ministerul-Educatiei-si-Cercetarii-Stiintifice