Intrebari/Raspunsuri
- Cine acrediteaza programul de formare ?
Raspuns:
- A.N.C - Autoritatea Nationala pentru Calificari
- Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
- Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
- Ministerul Sanatatii
- Ce tipuri de certificate se obtin in urma programelor de formare profesionala a adultilor?
Raspuns : Furnizorul de formare profesională autorizat elibereaza următoarele tipuri de certificate:
Programe de calificare, certificat de calificare
Certificatele de calificare profesională se eliberează însoțite de o anexă denumită ,,Supliment descriptiv al certificatului”, în care se precizează competențele profesionale dobândite.
- Cum procedez daca pierd certificatul de absolvire/certificatul de calificare?
Raspuns: În cazul pierderii sau distrugerii certificatului, se va face o cerere scrisa, furnizorul de formare profesională eliberează un duplicat al acestuia.
Cererea de eliberare a duplicatului este însoţită de acte:
1) declaraţia scrisă dată de titularul certificatului, împrejurările în care certificatul a fost pierdut;
2) dovada publicării pierderii certificatului, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a;
3) copie după actul de identitate.
Termenul pentru eliberarea duplicatelor este de 30 de zile.
Duplicatele se eliberează o singură dată.
- Care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a participa la cursurile de infirmier(a)
Raspuns: Minim 8 clase (in functie de anul absolvirii invatamantului obligatoriu. Se poate prezenta oricine (somer, angajat, student, pensionar).
- Exista costuri suplimentare?
Raspuns: Nu exista alte costuri in afara de taxa cursului afisata.
- Cum sunt anuntat cand incepe cursul daca acesta nu are o data fixa stabilita?
Raspuns: Consilierii nostrii va vor contacta prin telefon. Cursurile pot avea data fixa de incepere sau nu, in functie de numarul de cursanti inscrisi. Veti fi anuntat inainte de inceperea unui curs.
- Certificatele de absolvire sunt valabile in Romania?
Raspuns: Da. Orice certificat de absolvire este tiparit de catre Ministerul Muncii si eliberat de un furnizor de formare profesionala AUTORIZAT de catre Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si Autoritatea Nationala a Calificarilor din Romania.
- Certificatele de calificare sunt valabile si in strainatate?
Raspuns: Diplomele sunt recunoscute in toate statele membre ale Uniunii Europene. Diplomele pot fi apostilate pentru a fi acceptate in toate tarile Uniunii Europene. In vederea aplicarii apostilei sau a supralegalizarii de catre organele competente este necesara verificarea autenticitatii diplomelor, certificatelor de calificare profesionala si a certificatelor de competente profesionale. Verificarea autenticitatii se face de catre institutia emitenta. Pentru verificarea autenticitatii certificatelor de calificare obtinute in urma cursului de formare profesionala trebuie sa va adresati comisiei judetene care a autorizat furnizorul de formare profesionala.
- Ce este examenul de absolvire?
Raspuns: Examenul de absolvire sau evaluarea, reprezinta un set de probe teoretice si/sau practice prin care se constata dobandirea competentelor profesionale specifice programului de formare profesionala. Examenul se va sustine in fata unei comisii numita de catre Comisia Judeteana de Autorizare a Furnizorilor de Formare.
- In urma sustinerii examenului de absolvire cand se elibereaza certificatul de calificare/absolvire?
Raspuns: Certificatul de calificare sau de absolvire, însoţit de anexă, se eliberează sub semnătură, titularului, pe baza actului de identitate, de către furnizorul de formare profesională, după cel mult 30 de zile de la promovarea examenului de absolvire.
În situaţii excepţionale, certificatul se eliberează unei persoane împuternicite, pe bază de procură autentificată de notariat. Procura se păstrează în arhiva.
- Unde se desfasoara partea teoretica a cursurilor organizate de catre furnizorul de formare profesionala?
Raspuns: Suntem o scoala care are filiale in multe orase din Romania. Adresele le gasiti la rubrica Contacte de pe acest site.
- Care sunt sarcinile/atributiile infirmierei intr-o unitate sanitara?
Raspuns: Sarcina unei infirmiere este de a acorda îngrijirile de baza bolnavilor si de a ajuta pe asistentele medicale, în munca lor.
Atributiile infirmierei. Sa asiste asistentele medicale calificate si doctorii - sa administreze medicamentele prescrise - sa asigure primul ajutor în caz de criza - sa pregateasca, sa însoteasca sau sa transporte bolnavii la locurile de examinare sau în blocurile operatorii - sa ajute bolnavii dupa operatie, sau dupa accident, daca acestia sunt imobilizati din cauza bolii, sa le schimbe pozitia în pat, sa se îngrijeasca de igiena lor personala; sa le toarne lichidele, sa-i hraneasca, daca este nevoie, sa le schimbe hainele, sa curete noptiera de lânga paturi - sa întretina o buna relatie cu bolnavul - sa se îngrijeasca de bolnav pe perioada sederii în spital sau în cresa - în cazul copiilor mici, sa le schimbe scutecele, sa îi spele, sa îi îmbrace sau sa-i ajute sa se îmbrace, precum si sa le asigure siguranta, sa le supravegheze activitatile, sa le citeasca povesti, sa le cânte, sa-i învete poezii - sa-i obisnuiasca cu principiile de dezinfectie si sterilizare si mânuirea materialelor biologice (de exemplu, testul de sânge, cum se da acesta la laborator pentru examinare, cum se arunca în conditii de securitate - sa spele toate instrumentele si echipamentele folosite, sa schimbe asternuturile.
Munca se desfasoara în spitale, sanatorii, gradinite, azile de batrani. clinici medicale, crese etc, posibil în familii; munca este in schimburi si ore de noapte.
Link util http://www.anc.edu.ro/